Ram rigtigt, når du serverer rosé

Rosé er en favorit hos mange vinelskere. Den er frisk og nem, uden at den er bitter. Perfekt til et glas vin efter en hård arbejdsdag. Populariteten hos den lyserøde og lækre vin kommer især til udtryk ved, at det er gået fra en sommerdrik til en helårsfornøjelse, simpelthen fordi vi ikke kan få nok rosé vin. Det ville være en skam kun at nyde rosé om sommeren. Navnet kommer fra farven, og du har måske ladet tanken falde dig ind, at farven stammer fra en blanding af rød- og hvidvin. Sådan er det ikke. Rosé bliver lavet på sin egen måde. At rosé vin er lækkert betyder ikke, at du skal betale en halv vingård for rosé vin, som smager himmelsk. Billig rosé vin er også fantastisk.

Det startede med den fra Portugal

Den første rosé vin, vi faldt for i Danmark var den fra Portugal. Rosé vin laver man ved at lade nogle af de mørke druer gære med i starten af gæringen, og så fjerner man dem, når man synes, at de har fået nok. Selvom Portugal var det land, der skabte rosé vinen, som du sikkert kender, så er der flere lande, som producerer glimrende rose. Det indebærer: 

  • Italien
  • Frankrig
  • Australien
  • Amerika
  • Tyskland
  • Makedonien

Du kender måske andre vine fra bestemte lande, men du skal vælge den rosé vin, du bedst kan lide. Prisen er et sted, du kan starte med at kigge. Billig rosé vin er ikke ensbetydende med dårlig rosé vin, og du kan nemt finde en vin, du sagtens kan servere til en billig skilling. Køb efter pris og smag – ikke efter land.

Forsøg dig frem

Som ved rødvin og hvidvin er der ikke noget rigtigt eller forkert valg ved rosé vin. Du skal vælge den, du bedst kan lide og ikke tænke for meget over, hvad der står på flasken. Det kan være, du ikke er den store connaisseur? Så kan du med fordel prøve nogle forskellige billige rosé vine, så du ved, hvilken en du bedst kan lide. Og derfra er det bare at nyde den i godt selskab.